Martor airbag aprins la masina mea

martor airbag

Orice martor aprins in bordul masinii ne poate face sa ne ingrijoram destul de tare si sa ne intrebam vizavi de cauzele, dar evident, si de costurile ulterioare, dar destul de tare ne poate face sa ne ingrijoram si martorul de airbag aprins in bordul masinii, ceea ce poate sa dea de inteles faptul ca airbag-ul masinii nu mai este functionabil sau nu mai functioneaza la parametrii optimi.

Ce reprezinta airbag-ul?

De-a lungul anilor, singurul sistem de protectie al aosferului era reprezentat de catre centuri. Dar cu  timpul, pentru a putea preveni victimele din accidentele rutiere ceva mai grave, au fost dezvoltate de catre producatori si acele  “airbag”uri. Un airbag sau cum i se mai spune, perna de siguranta, are drept principal scop reducerea efectelor atunci cand suferim un accident, putand astfell sa fie de folos in reducerea inertiei corpului uman atunci cand masina sufera un accident rutier. Deci, daca nu stiati, airbag-ul nu protejeaza atat de tare conducatorul de eventualele deformari ale masinii, ci mai mult are scopul de a atenua socul pe care corpul uman il poate resimti in caz de accident.

Masinile ce vin echipate cu airbag au un un senzor ce poarta denumirea de senzor de impact, iar acesta are ca principal rol  transmiterea informatiei  spre capsa detonatoare. Apoi, aceasta capsa va activa anumite capsule ce au in componenta lor unele substante chimice. Capsulele  au scopul de a umfla o perna produsa dintr-un material texxtil. Astfe, puem spune ca am descris tot procesul de declansare a airbag-ului la o masina

Senzorul de impact e unul simplu, si se activeaza numai atunci cand simte o energie ceva mai puternica, precum cea a unui zid de beton la viteza de cel putin 24 de kilometri pe ora

Martor de airbag aprins

Pot sa fie multe situatiile cand martorul de airbag se aprinde in instrumentalul de bord al masinii, dar numai unele situatii sunt atat de comune.

Ca un exemplu, acest martor se poate aprinde dupa un “contact imperfect”, in momentul in care nu mai face bine atingere, sau dupa ce ai condus masina pe anumite drumuri cu gropi sau drumuri cu denivelari. In acelasi timp, trebuie sa stii ca sub scaunul soferilor, in cele mai multe dintre situatii, vei gasi un fir cu o mufa. Daca ai depozitat pe podeaua autoturismului anumite obiecte sau sticle, e o posibilitate ca ele sa fi lovit firele, iar acestea deregland usor mufele, in mod normal, atunci cand vei umbla la aceste fire este se recomanda sa deconectezi bornele de pe baterie sau macar sigurantele de la airbag-uri, pentru a exista riscul ca airbag-ul sa se declanseze accidenta.

Evident, e si posibilitatea ca atunci cand  achizitionezi autoturismului de la o alta persoana, sa il iei cu martorul de airbag deja aprins. Poti sa il intrebi pe deja fostul proprietar despre respectiva problema si daca autoturismul a suferit accidne, lucru ce ar trebui sa fie si vizibil. In acelasi timp, cea mai buna solutie pentru a determina cu exactitate motivul pentru care martorul de airbag s-a aprins in bord este aceea de a apela la un mecanic specializat, unde odata aplicat tester-ul pe autoturism, sa poata afla cu exactitate ce a produs aparitia martorului de bord.

Mai e airbag-ul functional dupa ce s-a aprins in bord?

Suntem siguri ca majoritatea dintre voi se intreaba daca sistemul de airbag va mai functiona la corect atunci cand martorul se aprinde la bordul autoturismului. Nu, atunci cand aceasta eroare isi face aparitia in bord, sistemul de airbag nu o sa mai functioneze pe masina ta.

Tocmai din cauza acestui lucru se recomanda rezolvarea si urgentarea problemei. De exemplu, daca vei suferi un accident rutier cu martorul de airbag aprins in bord, acestea nu se vor declansa, iar singurul sistem de siguranta al tau va fi reprezentat de centura de siguranta

Cum poti sterge martorul?

Inainte de a spune cum poti sa stergi martorul de airbag din instrumentalul de bord al masinii, trebuie sa fii constient de faptul ca orice lucrare efectuata la sistemul de airbag nu numai, trebuie sa fie facuta de un mecanic autorizat, astfel incat sa nu existe alte neplaceri ulterior

Majoritatea autoturismelor sunt dotate cu un buton pentru pornirea si oprirea airbag-ului pasagerului. Daca acesta a fost trecut pe “OFF”, martorul de airbag va aparea in bord. Ai putea verifica acest lucru de unul singur, respectiv sa apesi din nou pe acel buton, pentru a activa si airbag-ul pasagerului, iar astfel sa observi daca eroare a disparut din bord.

Daca nu vei reusi sa rezolvi in acest fel problema, poti trece la scanarea tuturor erorilor cu ajutorul unui tester OBD2, special pentru a putea observa ce coduri de eroare vor aparea pe acesta. Odata observat motivul pentru care martorul de airbag s-a aprins in bord, trebuie ca mecanicul sa treaca la rezolvarea problemei, si nicidecum doar la stergerea martorului, pentru ca in acest fel problema va persista.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.