Persoanele fără adăpost reprezintă o categorie vulnerabilă a societății, predispusă la anumite riscuri, dar și care poate cauza anumite riscuri/pagube. Conform studiilor persoanele care nu au o locuință sunt mai pasibile de a săvârși infracțiuni minore, precum furturile, consumul sau distribuirea drogurilor ușoare sau tâlhării.
Atât pentru siguranța lor, cât și pentru a diminua riscurile pe care starea lor economico-financiare le presupune, societatea are obligația de a le asigura sprijin și ajutor. În realitate, de oamenii fără adăpost este responsabilă întreaga societate.
Pentru a ajuta o persoană fără locuința nu avem nevoie neaparat de bani. Spre exemplu, există centre special create pentru această categorie de persoane despre care ele s-ar putea să nu știe. Le putem veni în întâmpinare cu informații și sfaturi cum ar putea accesa serviciile sociale disponibile pentru ele.
Sursa finanțării centrelor pentru persoane fără adăpost
Structuri complexe și atent amenajate, centrele pentru persoane lipsite de adăpost sunt create pentru a-i ajuta pe cei care nu au un acoperiș deasupra capului. Scopul acestora este de a-i ajuta și nu de a le pune viața, sănătatea sau integritatea în pericol. Astfel, organizarea și funcționarea centrelor se supune unor reguli și norme foarte riguroase.
Sursele din care aceste centre sunt finanțate sunt multiple:
- Bugetul de stat – principalul actor al finanțării este bugetul de stat care susține crearea și funcționarea în parametrii normali a tuturor centrelor care asigură servicii sociale.
- Bugetul local – bugetul comunelor, municipiilor, orașelor vor susține, de asemenea, buna funcționare a centrelor pentru persoane fără adăpost în limita locurilor disponibile. De asemenea, vor veni cu noi propuneri pentru dezvoltare și îmbunătățirea calității servicilor deoarece acestea se află, de regulă, în subordinea Consiliului Local.
- Donații sau sponsorizări – o sursă foarte bună de finanțare a centrelor este reprezentată de donații și sponsorizări. Toate sumele încasate cu acest titlu sunt destinate exclusiv îmbunătățirii centrelor.
- Fonduri nerambursabile – periodic se organizează proiecte la care centrele pot aplica dacă au o idee de dezvoltare, un plan sustenabil, o nevoie. Există, de asemenea, și posibilitatea de a aplica pentru fonduri rambursabile.
- Contribuția persoanelor beneficiare – pentru persoanele care realizează venituri, se va percepe o taxă minimă pe care o vor achita pentru serviciile de care beneficiază.
Centrele pentru persoane fără adăpost: influența și efectele benefice
Centrele pentru cazarea persoanelor fără adăpost nu reprezintă doar locul în care acestea pot înnopta. Această măsură nu ar fi decât un ajutor ce i-ar face mai dependenți și mai puțin motivați să se reintegreze în societate sau în câmpul muncii.
Centrele destinate persoanelor fără locuință sunt un promotor al unei vieți decente, spre care ar trebui fiecare dintre aceștia să aspire. Serviciile de terapie ocupațională sau ședințele de consiliere particulară sau în grup sunt doar câteva dintre activitățile de care pot beneficia pentru a-și reorganiza și reorienta cursul vieții.
Pentru unii, poate fi vorba despre o rătăcire, în timp ce, pentru alții, strada este firescul vieții. Pentru fiecare există în centre inițiativa de a-i îndruma spre un trai cel puțin decent.