Invatatul este un proces complex prin care ne activam numeroase sinapse neuronale, practic fiecare lucru pe care il invatam are un proces important in dezvoltarea inteligentei.
Lipsa de activitate duce la inhibarea acestui proces pana se va produce o reactualizare completa si vom putea actiona din nou la capacitate maxima, lucru pe care specialistii ne recomanda sa il evitam.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand invatam o limba straina creierul nostru functioneaza la o capacitate mult mai ridicata decat in mod normal. Astfel, cu cat invatam mai multe limbi straine creierul nostru va dobandi abilitatea de a procesa mult mai rapid fiecare informatie si de a crea legaturi mult mai rapid decat in mod normal, efectivitatea fiind mult mai sporita in acest caz.
Cum functioneaza creierul nostru cand invatam o limba straina?
In timpul invatarii de limbi straine creierul nostru devine mai elastic si va avea posibilitatea de a coda informatia intr-un mod eficient. Modul prin care oamenii de stiinta au studiat acest lucru a fost electroencefalograma, sau EEG, care reprezinta o inregistrare a activitatii cerebrale.
Subiectii experimentului au fost mai multi tineri studenti carora li s-au plasat pe cap cativa electrozi, iar mai apoi o serie de cuvinte din mai multe limbi le-au fost rostite. La finalul experimentului s-a dovedit ca cei care stiau mai multe limbi straine si asociasera aceste cuvinte imediat au avut o activitate cerebrala mult mai intensa, decat cei care nu au stiut multe dintre cuvintele respective.
Reteaua neuronala va fi capabila sa creeze legaturi mult mai rapide astfel si in mod direct va fi influentata si elasticitatea creierului. Astfel pe baza acestui studiu cercetatorii doresc sa se axseze in viitor deslusirii procesului de invatare, astfel incat in viitor tot ceea ce tine de acest lucru sa devina cu 50% mai efectiv decat in prezent, sa se gaseasca o cale de stimulare, iar fiecare om sa devina un mic geniu.