Daca detii o afacere in domeniul agriculturii, stii deja cat de importante sunt utilajele agricole. Iti permit sa lucrezi terenuri mai mari si sa produci mai mult, fie ca e vorba de cereale, legume, fructe sau animale.
Pe vremuri, animalele au fost forta principala de munca in treburile agricole grele. Mai apoi au aparut masinarii pe baza de abur si, acum, utilaje care folosesc motorina. Astfel, numarul necesari de oameni a scazut, dar productivitatea si recoltele au crescut.
Daca ai o afacere mica, medie sau mare in domeniul agriculturii, articolul acesta este pentru tine. Citeste in continuare ca sa afli care sunt cele mai folositoare utilaje agricole si cum te pot ajuta:
Utilaje agricole care vor face munca terenului mai usoara
Dintre diferitele echipamente pentru ferma, utilajele agricole sunt cele mai importante si reprezinta cele mai insemnate costuri. Fara acestea, fermierii ar fi nevoiti sa revina la vechile procese din trecut, atunci cand tehnologia nu era atat de avansata, iar munca pe care oamenii trebuiau sa o depuna era una foarte grea si se intindea pe o perioada lunga.
Tractorul este unul dintre cele mai importante utilaje pe care agricultorii il folosesc pentru majoritatea actiunilor de care are nevoie solul pentru a produce o recolta bogata si sanatoasa.
De departe cel mai versatil si folosit utilaj agricol, tractorul ajuta cu remorcarea, tractiunea si impingerea diferitelor lucruri. Daca mai adaugi si atasamente, acesta poate sa iti faca majoritatea treburilor pe teren. Astfel, tractorul, fiind cel mai folositor utilaj agricol, este o achizitie de bun simt atat pentru afacerile mici cat si pentru cele industriale.
Cand achizitionezi un tractor, trebuie sa il alegi in functie de nevoile tale. Spre exemplu, daca ai un teren cu suprafata de peste 100 de hectare, tractoarele cu peste 120 CP sunt indicate. In schimb, la o suprafata mai mica sunt suficiente cele de 45-50 CP .
Principalele utilaje care pot fi folosite de o firma care activeaza in domeniul agriculturii sunt:
-
- Tractoare compacte: Dupa cum sugereaza numele, acestea sunt tractoare mici, compacte, dar cu multa forta. Sunt bune pentru podgorii si munca in spatii inguste, unde un tractor obisnuit nu incape.
- Tractoare utilitare: Acesta este tipul de tractor cel mai des intalnit. Avand intre 45 si 140 CP, tractoarele utilitare pot sa traga unelte grele, sa are pamantul si sa manevreze diverse materiale. Adauga-i atasamente precum treierii, taietori de fan si recoltatori si va putea ingrij un teren aproape in totalitate.
- Tractoare industriale: Acestea sunt de capacitate mare, folosite pentru tractiunea si ridicarea greutatilor mari. Sunt folosite, evident, in afacerile la scala mare.
- Tractoare pentru culturi: Daca ai nevoie de un utilaj agricol care sa are, sa niveleze si sa gestioneze buruienile cu usurinta, tractorul pentru culturi e alegerea potrivita. Fiind confortabil, usor de folosit cu diverse atasamente si cu un spatiu potrivit intre randuri, acesta se va ocupa de culturile tale.
- Combina
Nu poti spune “recolta” fara sa spui combina! Fie ovaz, grau, secara, soia, porumb, floarea soarelui etc., combina iti va simplifica munca. Aceasta incepe prin a secera tulpina plantelor, care ajung inauntru. Apoi, acolo incepe baterea (treiererea) acestora, care separa bobul de partile vegetale uzate. Iar la final cerelealele sunt separate de pleava, ramanand doar produsul final.
- Sistem de irigare
Acestea se asigura ca plantele sunt corespunzator udate, astfel incat productia sa fie cat mai eficienta. Poti folosi o motopompa in loc sa te chinui (sau sa se chinuie angajatii) cu irigatul manual al terenul. Cu sisteme sub si supraterane, gasesti varianta potrivita pentru gradina sau terenul tau!
Accesorii pentru tractor pentru diversificarea muncilor agricole
- Pluguri: cu lame lungi, acestea creeaza brazde in sol. Aceste brazde sunt afanate, maruntite, intoarse si amestecate.
- Grape: Afana si netezesc solul, rezultand intr-un pamant mai bogat in nutrienti. Astfel, ajuta la evitarea pierderilor de apa si la nivelarea si maruntirea solului.
- Atasamente pentru erbicidat: se asigura ca plantatia e lipsita de insecte prin stropirea cu erbicide.
- Atasamente pentru impartit ingrasamantul: acestea fac distribuirea ingrasamantului pe sol o treaba usoara. Cu toate astea, uneori trebuie folosita grapa pentru a afana si marunti solul.
- Prese pentru balotat: daca ai o ferma cu animale, stii cat de important e sa ai mereu hrana pentru ele. Presele de balotat colecteaza paie, fan si tulpini de porumb fara efort, transformandu-le in baloti pentru mai usor de gestionat.
Alegerea utilajelor si echipamentului agricol potrivit pentru afacerea ta nu trebuie sa fie grea. Sper ca explicatiile din acest articol te vor ajuta in viitoarele decizii.