Podcast-ul este o activitate in mediul online ce se dezvolta considerabil in ultima vreme, tot mai multi creatori de continut hotarandu-se sa inceapa un podcast pentru ca e usor de realizat, si placut in acelasi timp.
Atat de populara a ajuns aceasta activitate incat vedem persoane foarte cunoscute la noi in tara care s-au apucat de acest lucru, de exemplu Andi Moisescu, Speak, Catalin Maruta, etc. Pare ca acesti oameni au un real succes cu podcasturile pe care le realizeaza iar in cazul in care vrei sa le calci pe urme, o sa ai nevoie de cateva aparate de calitate pentru a putea realiza un podcast de succes care sa atraga multi urmaritori. Pe langa calculator, microfon si casti, o sa ai nevoie de un mixer audio pentru podcast. In cazul in care te intrebi ce e un podcast mai exact, raspunsul e chiar aici. Un podcast e un fel de emisiune radio in care sunt adusi diferiti invitati pentru a se discuta pe o anumita tema de la sport, politica, marketing, tehnologie pana la gastronomie, educatie, etc.
Cum sa alegi cel mai bun mixer audio pentru podcast
Un mixer audio pentru podcast nu difera cu mult de un mixer normal, in general pentru podcast se recomanda mixerul analog (din modelele analog, digital si hibrid), mai ales daca esti la inceput si nu vrei sa investesti o suma foarte mare de bani. E un mixer usor de folosit chiar daca nu ai cunostiinte in domeniu, ce ofera un sunet optim.
In cazul in care va intrebati ce este un canal, noi avem raspunsul la intrebarea dumneavoastra. Un canal este metoda cu ajutorul careia se transmite semnalul acustic. Numarul de canale este un lucru de care trebuie tinut cont cand cumparam un astfel de mixer. Aici avem la dispozitie doua tipuri, si anume: mono (cu o singura iesire a sunetului) si stereo (cu doua sau mai multe iesiri). In general, cu cat numarul de canale e mai mare, cu atat mixerul dumneavoastra e mai performant. De retinut este faptul ca trebuie sa avem neaparat un canal separat pentru microfon.
Alte caracteristici despre care e util sa fim informati sunt: egalizatorul, grupele si subgrupele, procesorul de efecte, conectorii.
Fie ca folosesti mixerul doar pentru podcast, sau il folosesti si la alte evenimente de amploare, un egalizator reprezinta un real avantaj. Ca o explicatie pe scurt a acestuia, el elimina zgomotele nedorite de pe fundal si ne ajuta sa obtinem un sunet curat.
Grupele si subgrupele sunt importante mai mult pentru persoanele care folosesc mixerele la evenimente sau in televiziune, insa nu strica sa aflam cateva lucruri despre ele. Acestea permit gruparea pe categorii a lavalierelor si microfoanelor, facand astfel utilizarea mixerului mult mai usoara, fara prea multe batai de cap.
La fel ca si mixerele folosite pentru muzica, in functie de producator, si mixerele pentru podcast vin insotite de un procesor de efecte, o caracteristica foarte importanta pentru a realiza un podcast de calitate. Cele mai cumparate de pe piata si cu cel mai bun feed back din partea utlizatorilor sunt: de ealizare, de compresie si noise reduction. Efectele acestor procesoare sunt realizate pentru a fi adaugate la semnalul direct, oferind iesire la un mix intre semnalul de intrare si efect.
Cand vine vorba de conectori, pe piata intalnim mixere cu o varietate de conectori, si anume : Jack, XLR, MDI si RCA. Daca doriti sa achizitionati un mixer de o calitate superioara, optati spre varianta cu cei mai multi conectori. Ca si iesiri, acestea difera in functie de mixer. Modelele pentru incepatori, mai simple, au doar doua iesiri ce trimit semnalul spre boxe, in timp ce modelele profesionale sunt dotate si cu iesiri auxiliare, ce trimit semnalul preluat catre alte dispozitive conectate.
Alimentarea se face la fel ca la majoritatea mixerelor, nimic deosebit, se realizeaza prin USB de la o sursa de curent electric.
Pentru a putea realiza un podcast calitativ si a va face treaba ca la carte, o sa aveti nevoie si de un program pentru aceste mixere. Totusi, nu va panicati, deoarece pe internet putem sa gasim cateva softuri cu accesare gratuita sau cu plata care sa ne faca treaba mult mai usoara. Softurile cu plata dispun de obicei de mai multe functii si sunt mult mai profesionale, majoritatea dintre ele ofera o perioada gratuita de utilizare pentru a putea vedea daca aplicatia se potriveste nevoilor dumneavoastra.
Pretul unui mixer pentru podcast este influentat in mod direct de producator, de tipul sau (cele digtitale fiind cele mai scumpe dintre toate variantele), de functiile si accesoriile cu care acesta vine la pachet, si de magazinul din care il cumparam. Ca sa va oferim un interval de pret, acestea pot incepe de la cateva sute de lei si sa ajunga chiar la mii de euro pentru cele mai calitative si performante modele de la producatorii de top. Insa, recomandarea este sa ne indreptam catre un model de o calitate cat mai buna, cu toate ca o sa fie necesar sa bagam mana ceva mai adanc in buzunar, dar investitia putem spune ca merita. Cu cat o sa avem un podcast mai calitativ, cu atat o sa prinda mai bine la public si o sa avem un numar crescut de urmaritori. Deja nu mai e un secret faptul ca o emisiune facuta ca la carte atrage si invitati cat mai cunoscuti, iar cu cat invitatul pe care il aducem in emisiune e mai cunoscut si subiectele dezvoltate sunt mai interesante, cu atat si audienta emisiunii noastre va creste.