In ultima perioada, majoritatea oamenilor isi desfasoara activitatea din confortul propriei case, mai exact de la birou, petrecand foarte multe ore pe scaun in fata laptopului sau in fata calculatorului. In prima faza tindem sa credem ca sunt doar avantaje in a lucra de acasa, insa ne inselam.
Cel mai mare dezavantaj in lucrul remote este faptul ca ne afecteaza sanatatea, mai exact sanatatea spatelui . In timpul in care suntem focusati pe ceea ce avem de facut, nu suntem tocmai atenti la pozitia pe care o avem la birou, stam in pozitii incomode si astfel apar durerile de spate. Ei bine, raspunsul la problema dumneavoastra se gaseste in braul lombar sau centura lombara.
Un brau lombar este un produs realizat dintr-o combinatie de materiale ce ajuta la imbunatatirea circulatiei, diminueaza durerile de spate, corecteaza postura si ofera suport muschilor spatelui.
Cum sa alegi cel mai bun brau lombar
Pentru a putea alege un brau lombar trebuie sa aflam in primul rand tipurile de brauri lombare. Acestea sunt 3 si anume : rigid, flexibil si preventiv.
- Centura lombara rigida:
Este recomandata persoanelor ce sufera de discopatie lombara, hernie de disc deoarece ofera sustinere muschilor spatelui si coloanei, fiind prevazuta cu doua atele ce asigura compresie zonei in care este folosita.
- Centura lombara flexibila:
Centura lombara flexibila nu difera cu mult de cea rigida, aceasta fiind prevazuta tot cu doua atele flexibile ce reduc riscul aparitiei herniei de disc si a altor probleme musculare prin protejarea muschilor din zona taliei si a muschilor abdominali.
- Centura lombara preventiva:
Dupa cum spune si numele, are un rol preventiv. Aceasta aplica presiune in zona abdominala astfel detensionand coloanal vertebrala, lucru care ne ajuta sa mentinem un echilibru in ceea ce priveste pozitia noastra.
Dupa ce am aflat ce tipuri de brauri lombare gasim pe piata, trebuie sa alegem dimensiunea corecta. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa ne masuram circumferinta taliei. Marimile in care vin aceste brauri sunt: S (55-71 cm); M (71-84 cm); L (84-96 cm); XL (96-104 cm); XXL (104-120 cm). Mai sunt si exceptii de brauri lombare care care vin in marime universala insa nu sunt tocmai recomandate.
Dimensiunea fiind deja stabilita, trebuie sa ne orientam spre materialul din care dorim sa fie realizat produsul, un lucru foarte important care influenteaza performanta braului lombar. De obicei braurile lombare sunt realizate din: piele naturala, piele ecologica, materiale textile cu turmalina si din lana.
Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate cand folosim braurile lombare, este foarte important modul in care aceste sunt pozitionate. Asadar, acestea trebuie fixate in zona lombara a spatelui dupa care benzile elastice de care dispun trebuie pozitionate astfel incat presiunea sa fie distribuita uniform.
Ca si utilizare, centura trebuie purtata de 1-2 ore pe zi undeva la 10 minute in prima saptamana, dupa care din a doua saptamana de tratament 1-2 ore de 2 ori pe zi. Un tratament complet dureaza 3 luni, dupa care se face pauza timp de o luna si se poate relua.
Printre cele mai apreciate regasim braurile realizate din piele naturala care ofera o foarte buna sustinere muschilor spatelui si sunt recomandate in special persoanelor active si culturistilor, acestea fiind avantajoase si prin prisma pretului.
Cele din piele ecologica asigura rezultate foarte bune cand vine vorba de tratarea herniei de disc prin efectul de sauna pe care il produc la nivelul tesutului adipos.
Braurile lombare din lana permit corpului sa respire, sa-si regleze temperatura si sa diminueze durerile prin relaxarea muschilor, fiind una din cele mai bune alegeri.
Braurile din materiale textile cu turmalina sunt foarte intalnite pe piata datorita performantelor foarte bune pe care le ofera cand vine vorba de tratarea reumatismului, a durerilor articulare si a celor osoase. Daca va intrebati ce este turmalina, aceasta este o piatra semipretioasa care odata cu avansarea tehnologiei a putut fi procesata pana in stadiul de turmalina semilichida care a putut fi inserata in materialele textile. Turmalina este apreciata pentru beneficiile sale si anume: relaxeaza muschii, imbunatateste circulatia sangvina, imbunatateste starea psihica, imbunatateste reglarea termica, sporeste capacitatea de efort, elimina toxinele neutralizand mirosul neplacut al corpului prin stimularea drenajului limfatic, ajuta la cresterea imunitatii favorizand oxigenarea celulara.
Pentru persoanele mai pretentioase, si culoarea poate sa fie un factor care sa influenteze decizia finala cand se gandesc la achizitionarea unei centuri lombare. In general se recomanda nuantele inchise ( gri antracit, negru, bleumarin, etc.) deoarece nu se murdaresc foarte repede si se pot purta cu usurinta in orice situatie fie ca va aflati la sala de fitness, la munca sau acasa, pe canapea. Ca tot am adus vorba de culori, trebuie sa va informam si in privinta intretinerii acestor produse pentru ca dumneavoastra sa le folositi un timp indelungat, fara sa fie nevoie sa le inlocuiti mai devreme decat e cazul. Acest proces e destul de simplu, nu trebuie spalate la masina cu detergenti, inalbitori si alte produse chimice, ci spalate de mana cu apa calduta.
Nu in ultimul rand, dupa ce am stabilit ce tip de brau lombar dorim, culoarea acestuia si din ce material sa fie realizat, trebuie sa ne stabilim un buget in care sa ne incadram. In functie de performante, braurile lombare pot incepe de la 30 de lei si pot ajunge sa depaseasca pragul de 300-400 de lei. Asadar, trebuie sa ne orientam spre cea mai buna alegere in functie de cat suntem dispusi sa scoatem din buzunar pentru sanatatea noastra.