Fiintele umane, ca majoritatea mamiferelor, sunt in mod inerent sociale. A fi conectat social cu ceilalti este crucial pentru bunastarea noastra fizica si mentala. Atunci cand conexiunea sociala sau abilitatile de a gestiona situatiile sociale de zi cu zi lipsesc, tindem sa devenim izolati si, din aceasta cauza, ajungem sa intampinam dificultati in a prospera.
In randurile ce urmeaza, vei afla 5 lucruri importante despre anxietatea sociala la adolescenti.
1. Ce este anxietatea sociala la adolescenti?
Tulburarea de anxietate sociala, denumita si fobie sociala, este o afectiune ce se caracterizeaza prin teama persistenta sau intensa de a fi judecat, respins sau examinat de altii.
Anxietatea traita poate fi cu adevarat intensa. Poate afecta fiecare aspect al vietii unui adolescent. Aceasta afectiune poate duce la dificultati in crearea si mentinerea relatiilor. De asemenea, poate duce la izolare generala si la alte probleme de sanatate mintala.
De obicei, simptomele anxietatii sociale se observa atunci cand adolescentul:
-
trebuie sa vorbeasca in public;
-
intalneste oameni noi;
-
merge la petreceri, adunari sau evenimente noi;
-
incepe o relatie romantica;
-
mananca sau bea in fata altora.
2. Adolescentii cu anxietate sociala sunt egocentrici.
Pe masura ce se dezvolta si se maturizeaza, adolescentii isi concentreaza adesea gandurile asupra lor insisi. Ei exploreaza unde se potrivesc in lume.
Multi adolescenti se gandesc prea mult la aspectul lor fizic. Unii se confrunta cu incertitudinea cu privire la genul sau identitatea lor sexuala. De asemenea, ei au impresia ca sunt intotdeauna judecati de colegii lor si de societate in general.
Construirea increderii in propria persoana si acceptarea de sine ii ajuta sa faca fata situatiilor sociale.
3. Semnele si simptomele anxietatii sociale la adolescenti sunt:
-
evitarea evenimentelor sociale sau a interactiunilor cu alte persoane;
-
retragerea de la activitatile extrascolare;
-
dificultatea de a crea noi prietenii sau de a mentine relatii;
-
inhibare;
-
transpiratie excesiva;
-
tremuraturi;
-
batai rapide ale inimii;
-
tendinta de a-si incorda muschii;
-
dificultati in a incepe conversatii cu ceilalti;
-
autosabotaj – acesta este un comportament sau un model de gandire care tine adolescentul inapoi si il impiedica sa faca ceea ce isi doreste;
-
judecata negativa de sine;
-
sentimente de anxietate atunci cand trebuie sa isi faca prezenta la un eveniment social;
-
atacuri de panica.
4. Importanta abilitatilor sociale
Dezvoltarea abilitatilor sociale incepe in primii ani de copilarie, adesea in cadrul familiei (cu parintii, fratii, verii, etc.). Sau poate la cresa si gradinita. Unii copii mici considera ca socializarea este foarte usoara si pare a fi “naturala”, in timp ce altii au nevoie de incurajare si linistire.
Abilitatile sociale bune ofera adolescentilor un sentiment de conexiune, scop si sprijin. De asemenea, pot deschide oportunitati care altfel ar putea fi inchise pentru ei.
De regula, abilitatile sociale sunt predate acasa, la scoala si prin activitati extracurriculare.
5. Tulburarea de anxietate sociala este tratabila.
Tulburarile de anxietate sunt diagnosticate atunci cand intensitatea fricii are un impact semnificativ asupra functionarii si bunastarii de zi cu zi. Vestea buna este ca exista o serie de optiuni de tratament eficiente, multe dintre ele putand fi gasite in clinica Mindmed.